Moje Publikacje Naukowe
Lebiedzińska A., Żbikowski R., Czaja J., Szefer P.: Content of vitamins B12, C, folate and the essential trace elements in daily food rations of the Polish national team of athletes. Pol. J. Environ. Stud. 2006; 15, 2a, 124-126.
Żbikowski R., Lebiedzińska A., Czaja J., Szefer P.: Concentration of selected heavy metals in total diet of the Polish national team of athletes. Pol. J. Environ. Stud. 2006; 15, 2a, 222-224.
Lebiedzińska A., Żbikowski R., Czaja J., Szefer P.: Assessment of energy, carbohydrates, vitamin B1 and chromium content in daily food rations of the Polish national team of athletes. Pol. J. Environ. Stud. 2006; 15, 2a, 403-406.
Lebiedzińska A., Żbikowski R., Czaja J., Marszałł M., Szefer P.: Ocena sposobu żywienia kadry narodowej polskich lekkoatletów, porównanie wyników badań analitycznych z oceną teoretyczną : część I - wybrane podstawowe składniki odżywcze i witaminy grupy B. Bromat. Chem. Toksykol. 2006; 39, 327-330.
Żbikowski R., Lebiedzińska A., Czaja J., Szefer P.: Współczesne trendy w sposobie żywienia lekkoatletów. Żyw. Człow. Metab. 2007; 34, 1/2, 706-709.
Lebiedzińska A., Czaja J., Żbikowski R., Marszałł M., Szefer P.: Magnesium and vitamin B6 content in daily food rations. Środowiskowe źródła zagrożeń zdrowotnych pod red. A. Kaczor, A. Borzęcki, M. Iskra. Wschód Ag. Usługowa, Lublin 2007, 734-738.
Żbikowski R., Lebiedzińska A., Czaja J., Szefer P.: Evaluation of energy, sodium, potassium, phosphorus, calcium and magnesium intake with daily food rations of the athletes. Pol. J. Environ. Stud. 2007; 16, 3a, 332-334.
Lebiedzińska A., Czaja J.: Aktywność fizyczna jako element prozdrowotnego stylu życia.Turystyka i sport dla wszystkich w promocji zdrowego stylu życia pod red. W. Włodzimierz Gaworecki, Z. Mroczyński. Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa 2008, 531-538.
Czaja J., Lebiedzińska A., Szefer P.: Sposób żywienia i suplementacji diety reprezentantów Polski w biegach średnio- i długodystansowych w latach 2004-2005. Rocz. Państw. Zakł. Hig. 2008; 59, 1, 67-74.
Lebiedzińska A., Szczypski J., Czaja J., Żbikowski R., Szefer P.: Powrót do zbóż etnicznych - pieczywo "Mix Sport" i "Mix Fitness". Przegl. Piek. Cuk. 2008; 56, 3, 12-16.
Lebiedzińska A., Czaja J., Żbikowski R., Szefer P.: Ocena sposobu żywienia kadry narodowej polskich lekkoatletów. Porównanie wyników badań analitycznych z oceną teoretyczną. Cz. 2. Wybrane makro- i mikroelementy. Bromat. Chem. Toksykol. 2008; 41, 3, 428-432.
Lebiedzińska A., Czaja J., Szefer P.: Węglowodany - składniki diety podsycające epidemię otyłości. Aktywność fizyczna a otyłość - profilaktyka, psychika, estetyka pod red. Z. Czaplickiego, A. Górskiej, E. Podhajnej. Wydawnictwo Enea Communication, Toruń 2008, 179-189.
Czaja J., Lebiedzińska A.: Żywieniowe potrzeby człowieka. Żywność - żywienie - zdrowie: bromatologiczna ocena jakości żywności i wybrane elementy z żywienia człowieka pod red. Anny Lebiedzińskiej i Piotra Szefera. Gdański Uniwersytet Medyczny 2009, 7-22.
Kuchta A., Lebiedzińska A., Fijałkowski M., Gałąska R., Kreft E., Totoń M., Czaja J., Kozłowska A., Ćwiklińska A., Kortas-Stempak B., Strzelecki A., Gliwińska A., Dąbkowski K., Jankowski M.: Impact of plant-based diet on lipid risk factors for atherosclerosis. Cardiol J. 2016; 23, 2, 141-148.
Brzezicha-Cirocka J., Lebiedzińska A., Kuchta A., Czaja J., Kamińska M., Szefer P.: Ocena zawartości żelaza, cynku, miedzi, i manganu w substytutach mleka stosowanych w żywieniu wegan. Bromatol. Chem. Toksykol. 2015; 48, 3, 270-273.
Czaja J., Lebiedzinska A., Dawidowska A., Panasiuk K., Szefer P.: Ocena wybranych produktów zbożowych jako źródła tiaminy i niacyny w diecie. Rocz. PZH, 2012; 62, 4, 413-418.
Lebiedzińska A., Czaja J., Rypina M., Szefer P.: Analysis of chosen macronutrients and vitamin D in daily food rations of elderly men and women in the context of calcium-phoshorus homeostasis. J. Elem. 2013; 649-658.
Lebiedzińska A., Czaja J., Petrykowska K., Szefer P.: Soki i nektary owocowe źródłem witaminy C. Bromat. Chem. Toksykol. 2012; 45, 3, 390-396.
Czaja J., Lebiedzinska A., Marszall M., Szefer P.: Evaluation for magnesium and vitamin B6 supplementation among Polish elite athletes. Rocz. PZH, 2011; 62, 4, 413-418.
Czaja J., Lebiedzinska A., Dawidowska A., Panasiuk K., Szefer P.: Stopień odżywienia a aktywność fizyczna mieszkańców Pomorza. Rocz. PZH, 2011; 62, 1, 53-57.
Lebiedzińska A., Czaja J., Brodowska K., Woźniak A., Szefer P.: Ocena zawartości cukrów prostych i sacharozy w sokach owocowych z wykorzystaniem HPLC. Bromat. Chem. Toksykol. 2011; 44, 3, 326-330.
Lebiedzińska A., Czaja J., Hinz A., Szefer P.: Ocena zawartości witaminy B3 w suplementach i preparatach farmaceutycznych. Probl. Hig. Epidemiol. 2011; 92, 3, 617-620.
Lebiedzińska A., Rypina M., Czaja J., Petrykowska K., Szefer P.: Ocena zawartości witaminy D w całodziennych racjach pokarmowych dorosłych Polaków. Bromat. Chem. Toksykol. 2010; 43, 3, 255-259.
Lebiedzińska A., Czaja J., Najmowicz M., Petrykowska K., Szefer P.: Oznaczanie witaminy C w sokach i suplementach diety z wykorzystaniem HPLC. Bromat. Chem. Toksykol. 2010; 43, 3, 249-254.
Czaja J., Lebiedzińska A., Dawidowska A., Panasiuk K., Szefer P.: Kasze źródłem tiaminy i niacyny w diecie człowieka.: Bromat. Chem. Toksykol. 2009; 42, 3, 831-835.
Czaja J., Rypina M., Lebiedzińska A.: Ocena częstotliwości spożycia warzyw i owoców wśród studentów trójmiejskich uczelni. Rocz. Państw. Zakł. Hig. 2009; 60, 1, 35-38.
Lebiedzińska A., Czaja J.: Otyłość wyzwaniem dla ośrodków SPA&Wellness. Turystyka uzdrowiskowa: stan i perspektywy pod red. Mirosława Boruszczaka.Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku 2009, 200-216.
Lebiedzińska A., Czaja J.: Interakcje żywności i suplementów diety z lekami. Żywność - żywienie - zdrowie: bromatologiczna ocena jakości żywności i wybrane elementy z żywienia człowieka pod red. Anny Lebiedzińskiej i Piotra Szefera. Gdański Uniwersytet Medyczny, 2009, 244-259.
Czaja J., Lebiedzińska A.: Ocena stanu odżywienia. Żywność - żywienie - zdrowie: bromatologiczna ocena jakości żywności i wybrane elementy z żywienia człowieka pod red. Anny Lebiedzińskiej i Piotra Szefera. Gdański Uniwersytet Medyczny 2009, 190-200.
Lebiedzińska A., Czaja J.: Podstawy dietetyki w profilaktyce niezakaźnych chorób metabolicznych. Żywność - żywienie - zdrowie: bromatologiczna ocena jakości żywności i wybrane elementy z żywienia człowieka pod red. Anny Lebiedzińskiej i Piotra Szefera. Gdański Uniwersytet Medyczny 2009, 201-218.
Lebiedzińska A., Czaja J.: Specyficzne sposoby odżywiania różnych grup ludności. Żywność - żywienie - zdrowie: bromatologiczna ocena jakości żywności i wybrane elementy z żywienia człowieka pod red. Anny Lebiedzińskiej i Piotra Szefera. Gdański Uniwersytet Medyczny 2009, 219-228.
Czaja J., Lebiedzińska A.: Witaminy. Żywność - żywienie - zdrowie: bromatologiczna ocena jakości żywności i wybrane elementy z żywienia człowieka pod red. Anny Lebiedzińskiej i Piotra Szefera. Gdański Uniwersytet Medyczny 2009, 55-72.