O mnie

W swojej pracy łączę pasję,sportowe doświadczenie oraz wiedzę naukową

Jestem absolwentem Wydziału Farmaceutycznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie w 2006 roku obroniłem pracę magisterską, a w 2011 roku pracę doktorską zdobywając tytuł dr farm. ze specjalizacją w dziedzinie bromatologii, nauki zajmującej się jakością żywności i żywienia.

Down

W latach 2007-2011 byłem pracownikiem i wykładowcą Katedry i Zakładu Bromatologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. 

Jestem autorem lub współautorem kilkudziesięciu artykułów naukowych i popularnonaukowych publikowanych w czasopismach naukowych, w prasie (m.in. Runner’s World, Bieganie, Men’s Health, Shape, Dbam o Zdrowie) czy w internecie (m.in. Bieganie.pl, Akademiatriathlonu.pl, Naszosie.pl)

Moje publikacje

Od ponad 25 lat jestem również związany ze środowiskiem sportowym, zarówno na poziomie profesjonalnym, jak i amatorskim.

Profesjonalnie trenowałem biegi długodystansowe specjalizując się w biegu na 3000 m z przeszkodami oraz 5000 m, a w latach 1998-2005 byłem reprezentantem Polski na Mistrzostwach Europy, Mistrzostwach Świata, Pucharach Europy, Uniwersjadzie oraz Igrzyskach Olimpijskich (Ateny 2004). W czasie mojej kariery zdobyłem tytuł Mistrza Europy Juniorów, Vice-Mistrza Uniwersjady oraz wielokrotnie Mistrza Polski w biegu na 3000m, 3000m z przeszkodami i 5000m.

Po zakończeniu kariery sportowej w 2006 roku pozostałem aktywny trenując amatorsko biegi długodystansowe oraz triathlon, w którym obecnie startuję w kategoriach wiekowych na dystansie 1/2 Ironmana i Ironmana.

W 2013 roku wygrałem zawody Susz Triathlon na dystansie ½ Ironmana w kategorii Open, a w 2016 wygrałem zawody Challange Poznań na dystansie ½ Ironmana w kategorii Age Grouper’ów.

Moje rekordy

Od 2006 roku prowadzę poradnictwo z zakresu treningu sportowego dla sportowców wyczynowych i amatorów, jak również osób z nadwagą, cukrzycą, zespołem metabolicznym i szeregiem innych jednostek chorobowych.

Moi podopieczni z sukcesami startują w biegach długodystansowych, biegach ultra, zawodach triathlonowych, jak również w zawodach w kolarstwie szosowym czy kolarstwie MTB w kraju i za granicą.

Jestem również konsultantem z zakresu żywienia i suplementacji dla wielu polskich czołowych zawodników.

Prowadzę poradnictwo żywieniowe obejmujące szereg jednostek chorobowych, takich jak cukrzyca, otyłość czy schorzenia związane z zespołem metabolicznym.

Ponadto, zajmuję się projektowaniem odżywek sportowych dla dyscyplin wytrzymałościowych i siłowych oraz gier zespołowych.

Zaprojektowane przeze mnie żele energetyczne, napoje izotoniczne czy odżywki wspomagające regenerację są szeroko wykorzystywane przez czołowych polskich sportowców oraz rzesze amatorów trenujących sporty wytrzymałościowe, sporty drużynowe oraz sporty siłowe.

Pracę zawodową łączę również z pracą dydaktyczną.

Prowadzę zajęcia podyplomowe z Dietetyki obejmujące szeroki zakres zajęć związanych z żywieniem człowieka zdrowego i chorego, jak również profilaktyką zdrowotną. Prowadzę również szkolenia z zakresu dietetyki sportowej w sportach wytrzymałościowych czy grach zespołowych.

Moje Rekordy Życiowe

Bieganie

1500M
0
3
:
4
4
,
1
9
Wrocław, 10.05.2003
1500M w hali
0
3
:
4
7
,
7
2
Spała, 07.02.2004
3000M
0
7
:
5
3
,
9
2
Warszawa, 13.05.2004
5000M
1
3
:
4
6
,
5
3
Florencja, 17.06.2005
3000M z przeszkodami
0
8
:
1
7
,
4
9
Paryż, 01.07.2005
10000M
2
8
:
5
6
,
5
0
Międzyzdroje, 07.05.2005
Maraton
0
2
:
2
7
,
2
4
Gdańsk, 15.08.2011

Triathlon

1/2 Ironman
0
4
:
1
0
,
3
8
Susz, 22.06.2013
Ironman
0
8
:
5
4
,
2
1
Borówno, 20.08.2017

Moje Publikacje Naukowe

Lebiedzińska A., Żbikowski R., Czaja J., Szefer P.: Content of vitamins B12, C, folate and the essential trace elements in daily food rations of the Polish national team of athletes. Pol. J. Environ. Stud. 2006; 15, 2a, 124-126.

Żbikowski R., Lebiedzińska A., Czaja J., Szefer P.: Concentration of selected heavy metals in total diet of the Polish national team of athletes. Pol. J. Environ. Stud. 2006; 15, 2a, 222-224.

Lebiedzińska A., Żbikowski R., Czaja J., Szefer P.: Assessment of energy, carbohydrates, vitamin B1 and chromium content in daily food rations of the Polish national team of athletes. Pol. J. Environ. Stud. 2006; 15, 2a, 403-406.

Lebiedzińska A., Żbikowski R., Czaja J., Marszałł M., Szefer P.: Ocena sposobu żywienia kadry narodowej polskich lekkoatletów, porównanie wyników badań analitycznych z oceną teoretyczną : część I - wybrane podstawowe składniki odżywcze i witaminy grupy B. Bromat. Chem. Toksykol. 2006; 39, 327-330.

Żbikowski R., Lebiedzińska A., Czaja J., Szefer P.: Współczesne trendy w sposobie żywienia lekkoatletów. Żyw. Człow. Metab. 2007; 34, 1/2, 706-709.

Lebiedzińska A., Czaja J., Żbikowski R., Marszałł M., Szefer P.: Magnesium and vitamin B6 content in daily food rations. Środowiskowe źródła zagrożeń zdrowotnych pod red. A. Kaczor, A. Borzęcki, M. Iskra. Wschód Ag. Usługowa, Lublin 2007, 734-738.

Żbikowski R., Lebiedzińska A., Czaja J., Szefer P.: Evaluation of energy, sodium, potassium, phosphorus, calcium and magnesium intake with daily food rations of the athletes. Pol. J. Environ. Stud. 2007; 16, 3a, 332-334.

Lebiedzińska A., Czaja J.: Aktywność fizyczna jako element prozdrowotnego stylu życia.Turystyka i sport dla wszystkich w promocji zdrowego stylu życia pod red. W. Włodzimierz Gaworecki, Z. Mroczyński. Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa 2008, 531-538.

Czaja J., Lebiedzińska A., Szefer P.: Sposób żywienia i suplementacji diety reprezentantów Polski w biegach średnio- i długodystansowych w latach 2004-2005. Rocz. Państw. Zakł. Hig. 2008; 59, 1, 67-74.

Lebiedzińska A., Szczypski J., Czaja J., Żbikowski R., Szefer P.: Powrót do zbóż etnicznych - pieczywo "Mix Sport" i "Mix Fitness". Przegl. Piek. Cuk. 2008; 56, 3, 12-16.

Lebiedzińska A., Czaja J., Żbikowski R., Szefer P.: Ocena sposobu żywienia kadry narodowej polskich lekkoatletów. Porównanie wyników badań analitycznych z oceną teoretyczną. Cz. 2. Wybrane makro- i mikroelementy. Bromat. Chem. Toksykol. 2008; 41, 3, 428-432.

Lebiedzińska A., Czaja J., Szefer P.: Węglowodany - składniki diety podsycające epidemię otyłości. Aktywność fizyczna a otyłość - profilaktyka, psychika, estetyka pod red. Z. Czaplickiego, A. Górskiej, E. Podhajnej. Wydawnictwo Enea Communication, Toruń 2008, 179-189.

Czaja J., Lebiedzińska A.: Żywieniowe potrzeby człowieka. Żywność - żywienie - zdrowie: bromatologiczna ocena jakości żywności i wybrane elementy z żywienia człowieka pod red. Anny Lebiedzińskiej i Piotra Szefera. Gdański Uniwersytet Medyczny 2009, 7-22.

Kuchta A., Lebiedzińska A., Fijałkowski M., Gałąska R., Kreft E., Totoń M., Czaja J., Kozłowska A., Ćwiklińska A., Kortas-Stempak B., Strzelecki A., Gliwińska A., Dąbkowski K., Jankowski M.: Impact of plant-based diet on lipid risk factors for atherosclerosis. Cardiol J. 2016; 23, 2, 141-148.

Brzezicha-Cirocka J., Lebiedzińska A., Kuchta A., Czaja J., Kamińska M., Szefer P.: Ocena zawartości żelaza, cynku, miedzi, i manganu w substytutach mleka stosowanych w żywieniu wegan. Bromatol. Chem. Toksykol. 2015; 48, 3, 270-273.

Czaja J., Lebiedzinska A., Dawidowska A., Panasiuk K., Szefer P.: Ocena wybranych produktów zbożowych jako źródła tiaminy i niacyny w diecie. Rocz. PZH, 2012; 62, 4, 413-418.

Lebiedzińska A., Czaja J., Rypina M., Szefer P.: Analysis of chosen macronutrients and vitamin D in daily food rations of elderly men and women in the context of calcium-phoshorus homeostasis. J. Elem. 2013; 649-658.

Lebiedzińska A., Czaja J., Petrykowska K., Szefer P.: Soki i nektary owocowe źródłem witaminy C. Bromat. Chem. Toksykol. 2012; 45, 3, 390-396.

Czaja J., Lebiedzinska A., Marszall M., Szefer P.: Evaluation for magnesium and vitamin B6 supplementation among Polish elite athletes. Rocz. PZH, 2011; 62, 4, 413-418.

Czaja J., Lebiedzinska A., Dawidowska A., Panasiuk K., Szefer P.: Stopień odżywienia a aktywność fizyczna mieszkańców Pomorza. Rocz. PZH, 2011; 62, 1, 53-57.

Lebiedzińska A., Czaja J., Brodowska K., Woźniak A., Szefer P.: Ocena zawartości cukrów prostych i sacharozy w sokach owocowych z wykorzystaniem HPLC. Bromat. Chem. Toksykol. 2011; 44, 3, 326-330.

Lebiedzińska A., Czaja J., Hinz A., Szefer P.: Ocena zawartości witaminy B3 w suplementach i preparatach farmaceutycznych. Probl. Hig. Epidemiol. 2011; 92, 3, 617-620.

Lebiedzińska A., Rypina M., Czaja J., Petrykowska K., Szefer P.: Ocena zawartości witaminy D w całodziennych racjach pokarmowych dorosłych Polaków. Bromat. Chem. Toksykol. 2010; 43, 3, 255-259.

Lebiedzińska A., Czaja J., Najmowicz M., Petrykowska K., Szefer P.: Oznaczanie witaminy C w sokach i suplementach diety z wykorzystaniem HPLC. Bromat. Chem. Toksykol. 2010; 43, 3, 249-254.

Czaja J., Lebiedzińska A., Dawidowska A., Panasiuk K., Szefer P.: Kasze źródłem tiaminy i niacyny w diecie człowieka.: Bromat. Chem. Toksykol. 2009; 42, 3, 831-835.

Czaja J., Rypina M., Lebiedzińska A.: Ocena częstotliwości spożycia warzyw i owoców wśród studentów trójmiejskich uczelni. Rocz. Państw. Zakł. Hig. 2009; 60, 1, 35-38.

Lebiedzińska A., Czaja J.: Otyłość wyzwaniem dla ośrodków SPA&Wellness. Turystyka uzdrowiskowa: stan i perspektywy pod red. Mirosława Boruszczaka.Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku 2009, 200-216.

Lebiedzińska A., Czaja J.: Interakcje żywności i suplementów diety z lekami. Żywność - żywienie - zdrowie: bromatologiczna ocena jakości żywności i wybrane elementy z żywienia człowieka pod red. Anny Lebiedzińskiej i Piotra Szefera. Gdański Uniwersytet Medyczny, 2009, 244-259.

Czaja J., Lebiedzińska A.: Ocena stanu odżywienia. Żywność - żywienie - zdrowie: bromatologiczna ocena jakości żywności i wybrane elementy z żywienia człowieka pod red. Anny Lebiedzińskiej i Piotra Szefera. Gdański Uniwersytet Medyczny 2009, 190-200.

Lebiedzińska A., Czaja J.: Podstawy dietetyki w profilaktyce niezakaźnych chorób metabolicznych. Żywność - żywienie - zdrowie: bromatologiczna ocena jakości żywności i wybrane elementy z żywienia człowieka pod red. Anny Lebiedzińskiej i Piotra Szefera. Gdański Uniwersytet Medyczny 2009, 201-218.

Lebiedzińska A., Czaja J.: Specyficzne sposoby odżywiania różnych grup ludności. Żywność - żywienie - zdrowie: bromatologiczna ocena jakości żywności i wybrane elementy z żywienia człowieka pod red. Anny Lebiedzińskiej i Piotra Szefera. Gdański Uniwersytet Medyczny 2009, 219-228.

Czaja J., Lebiedzińska A.: Witaminy. Żywność - żywienie - zdrowie: bromatologiczna ocena jakości żywności i wybrane elementy z żywienia człowieka pod red. Anny Lebiedzińskiej i Piotra Szefera. Gdański Uniwersytet Medyczny 2009, 55-72.

Zapraszamy do kontaktu

Kontakt z nami